כל מי שהיה אי פעם באיטליה יודע שלאיטלקים יש קצב משלהם, חוקים משלהם וטקסים קטנים שמבחינתם הם חובה. דוגמא לכך ניתן לראות בכל נושא השתייה של קפוצ'ינו, אחת מתרומותיה הגדולות של איטליה לעולם.
על האופן בו כבש הקפוצ'ינו את העולם מתגאים האיטלקים מאוד, אבל כעם חם, תוסס ורכושני, הם מחזיקים בתוקף בזכות הראשונים ובידיעה הברורה של איך צריך לשתות את הקפוצ'ינו. מבחינת האיטלקים אין שום דרך אחרת מלבד שלהם, למרות שברחבי העולם כבר נולדו שלל גרסאות ופירושים למשקה הפופולארי.
הקפוצ'ינו נולד כאמור באיטליה, ואת שמו קיבל כיוון שצבעיו זהים לצבעי הגלימות של נזירים ממסדר שנקרא קפוצ'ין. בתחילת המאה ה-20 פותחו מכונות הקפה הראשונות, ואיתן הוכנו כוסות הקפוצ'ינו הראשונות. לאחר מלחמת העולם השניה עברו מכונות הקפה התפתחות מרשימה ואיתן גדלה הפופולאריות של שתיית קפוצ'ינו באיטליה ובכל העולם.
מבחינת האיטלקים, הקפוצ'ינו נולד לא בשביל לשבת בנחת וללגום אותו לאט לאט. האיטלקים שותים את הקפוצ'ינו שלהם מהר, ולכן הוא גם מוגש בטמפרטורה נמוכה יחסית. אם הזמנת קפוצ'ינו רותח וקיבלת מבטים מזלזלים, זו הסיבה.
עוד אצל האיטלקים, לא שותים את הקפוצ'ינו לאורך כל היום. הקפוצ'ינו הוא משקה של בוקר, ולא של כל היום. אם התעייפת אחרי ארוחה גדולה, שתה כוס אספרסו בשביל להתעורר. יש גם היגיון מאחורי המנהג האיטלקי, כיוון שארוחת פסטה נדיבה כנהוג באיטליה, המסתיימת בכוס קפוצ'ינו עם חלב ? משקה כבד בפני עצמו ? היא מתכון בטוח לתחושת עייפות וכבדות, בניגוד לקלילות ולמרץ של האספרסו החם.
לא רק איטליה מחזיקה בקנאות בכל מיני מנהגים הקשורים לקפוצי'נו. תיכנס לכל בית קפה שמחשיב את עצמו בארץ, ותגלה תחרויות סמויות או גלויות בין הברמנים על אופן הכנת הקפוצ'ינו. מדובר במיומנות מקצועית של ממש, ומי שלא מצליח להקציף חלב כראוי, או לא יודע ליצור את הקישוטים על קצף החלב, יתמודד עם בוז ולגלוג מצד הקולגות.
מה כל כך מסובך בהכנה של קפוצ'ינו, אתה שואל? קודם כל מדובר ביחס מדויק בין מרכיבי המשקה: שליש כוס אספרסו, שליש כוס חלב חם ושליש כוס קצף. ראשית מוזגים את האספרסו מתוך מכונת הקפה. עד כה, מדובר בחלק הפשוט של ההכנה.
החלק הבא הוא להקציף את החלב. כאן ישנם מספר אלמנטים בעייתיים. ראשית, קצף החלב צריך להיות בעל מרקם אחיד, עשיר וסמיך. הקצפה טובה היא כזו בה כמעט ולא רואים את בועות הקצף הקטנטנות והקצף נראה ממש כמו מעין משחה אוורירית ומפתה.
יחד עם זאת, יש לזכור שהקפוצ'ינו לא יכול להיות חם מדי, כך שההקצפה צריכה להיות מהירה ולא ממושכת מדי, אז החלב יתחמם יתר על המידה. מזיגת חלב לכוס קפוצ'ינו היא אמנות שלמה בפני עצמה ? ברמן מנוסה מסוגל ליצור עיטורים מרשימים ביותר על קצף החלב בכוס רק על ידי האופן בו הוא מוזג את החלב על האספרסו.