אודות המשקה קפה נכתבו בכל התרבויות, סיפורים, אגדות ומעשיות רבות ומשונות. קשה לדעת את כל האמת, אך ניצני הקפה הופיעו לראשונה באתיופיה, כאשר שימושיו הראשונים נעשו דווקא כמזון ולא כמשקה. הקפה בפלטפורמה של משקה התגלה לראשונה כאשר פולי הקפה הגיעו לאפריקה בסביבות 1100 שנה לספירה והערבים הרתיחו את הגרגירים המשונים והעניקו למשקה המופלא שהתקבל את השם "ג'אווה" שפירושו בערבית "מונע שינה". מכאן, תהילתו של המשקה עלתה פלאים וגידול קפה היה מנת חלקם הבלעדית של תושבי חצי האי ערב, אשר הטילו איסורים חמורים בנוגע להפצת הידע על אופן גידולו.

רק בשנת 1453 הצליחו סוחרים טורקיים להבריח את הידע היקר וכמות זרעים לארץ מוצאם , ומכאן דרכו של הקפה לעולם הגדול הייתה סלולה.

פולי קפה

פולי הקפה נחלקים לשני סוגים, סוג אחד נקרא רובוסטה, תוצר של השבחה גנטית. שיח קפה זה מסוגל לצמוח גם בתנאי אקלים חמים והוא עמיד יותר מסוג הקפה השני, הקרוי ערביקה. הערביקה הינו פול הקפה הראשון שהתגלה ומקורו באתיופיה, ארץ הקפה. הערביקה נחשב לפול הקפה הפופולארי ביותר והוא מהווה יותר מכ-60 אחוז מכלל גידולי הקפה בעולם. חלקם אף זכו לתו תקן המוענק למטעים העומדים בסטנדרטים של התאחדות הקפה האמריקאית, הנקרא specialty coffe.

קליית קפה

בתקופה שזרעי הקפה הופצו מחוץ לחצי האי ערב ובטורקיה בעיקר, רמת הקלייה הנפוצה ביותר הייתה קלייה כהה מאוד , וזו גם הסיבה לכך שהאירופאים אשר שאבו את הידע מן מהטורקים כינו את הקפה - "קפה טורקי". ברבות השנים, גם לאחר שתפוצת הקפה גדלה, הליך הקלייה לא השתנה באופן מהותי. שיטות ואביזרי הקלייה נלקחו בעיקר מאזור המזרח התיכון. השינוי המשמעותי היה לקראת סוף המאה ה 19, כאשר כמות הקפה שנצרכה גדלה באופן משמעותי ונעשה מעבר מהקלייה הביתית לקלייה במכונות גדולות המיועדות לכמויות עבור ייצור תעשייתי.

מדדים לאיכות קפה

מביני קפה ויודעי דבר, מרבים להשתמש בשלושה מושגי מפתח מרכזיים בכדי לתאר את איכות הקפה שהם לוגמים.

  • חומציות הקפה Acidity) ? ישנה מידה מסוימת של חומציות מקובלת בכל סוג קפה, כאשר אותה חומציות אחראית על התחושה הכללית שהקפה מעניק לנו בעת לגימתו.
  • טעם הקפה Flavor) ? לכל פולי קפה יש בסיס טעם שונה,כמו שוקולד או אגוזים ומונח זה בוחן את השילוב בין הארומה לטעם.
  • גוף הקפה (Body) ? מונח זה מתייחס לסמיכות ושמנוניות המשקה, איך הטעם נתפס על הלשון, איך התחושה הכללית בעת הלגימה. סמיכות הקפה משתנה בהתאם להליך הכנת הקפה וסוג הפולים, כך שלכל סוג קפה סמיכות משלו.

ביבליוגרפיה