משקאות הקפה האיכותיים באמת מוכנים ברובם על בסיס אספרסו. נכון, עניין של טעם הוא משהו שאי אפשר להתווכח עליו, אך הנתונים ברורים: רוב משקאות הקפה אשר נצרכים ברחבי העולם וגם בישראל, הם אספרסו או כאלו שמוכנים על בסיס אספרסו. גם אחד מהמשקאות האהובים בישראל מוכן על בסיס אספרסו: קפה הפוך.
מי שרגיל לשתות ברוב המקרים 'נס על חלב' או קפה הפוך, יתקשה להתרגל לטעמו החזק של האספרסו לבדו. זהו קפה מרוכז יותר, אשר מוגש במנות קטנות יותר (וטוב שכך, אחרת דופק הלב שלנו היה ממריא לשחקים) וגם מר יותר. מי שאינו מנוסה או מורגל בטעם הזה, עשוי להירתע משתיית אספרסו ובעצם לא ייהנה ממנה.
לכן, עם השנים הומצאו בעבור מי שלא אוהב אספרסו 'נקי', משקאות קפה שונים על בסיס אספרסו, אשר מציעים את טעם הקפה כשהוא מעודן ומוסווה יותר. כלומר, המשקה מכיל מספר רכיבים דומיננטיים לא פחות מהקפה, אשר הופכים אותו למר פחות ולקל יותר לשתייה עבור אלו שאוהבים משקאות מתוקים יותר.
בדיוק מהסיבה הזו הומצא המשקה האהוב עלינו כל כך, הקפה ההפוך. קפה הפוך הוא למעשה הקפוצ'ינו האיטלקי המסורתי ? משקה אשר מיוצר ממנת אספרסו ומחלב מוקצף חם גם יחד. מנת האספרסו קטנה בהרבה מבחינת הכמות בהשוואה לחלב, ולכן המשקה הזה עדין הרבה יותר. עם זאת, הדומיננטיות של האספרסו מורגשת גם במשקה הזה היטב.
מכירים את המקרים שבהם מגישים לכם קפה הפוך בכוס זכוכית גבוהה, בה ניתן לראות שלוש שכבות שונות של צבע? ובכן, השכבה התחתונה, הכהה ביותר, היא מנת האספרסו. השכבה הבהירה יותר היא החלב עצמו, שהתערבב בחלק מפולי הקפה. השכבה הלבנה לגמרי, העליונה, היא הקצף שנוצר בתהליך הקצפת החלב.
אגב, הגשת הקפה ההפוך בכוס זכוכית מנוגדת למסורת של הקפוצ'ינו המקורי, שמוגש תמיד בכוס חרס, בכדי לשמור ככל האפשר על חומו של המשקה.
תהליך ההכנה של קפה הפוך הוא זה שהקנה לו את שמו, כאן בישראל. כאמור, הוא מבוסס על מנת אספרסו יחידה. עוד לפני הכנת מנת האספרסו במכונת הקפה הייעודית, מקציפים חלב בכמות שמספיקה כמעט לכוס מלאה (משהו כמו שני שלישים ממנה).
את החלב המוקצף מיזגו לכוס, עם כמות הקצף הרצויה (ניתן להשיג זאת בעזרת תנועות שונות וטכניקות שלומדים עם הזמן). לאחר שמזגתם את החלב לכוס, מיזגו גם את מנת האספרסו. ככל שתעשו זאת לאט יותר, כך תוכלו להשיג מראה שכבתי יפה יותר, בתנאי כמובן שאתם מגישים את הקפה בכוס זכוכית.
זו הסיבה בגללה המשקה הזה נקרא בישראל קפה הפוך: שיטת ההכנה שלו הפוכה מהשיטה בה מכינים קפה רגיל. ברוב המשקאות, יימזג קודם כל האספרסו לכוס ורק לאחריו יימזג החלב, המים החמים וכדומה.
אגב, יש הטועים לחשוב כי קפה לאטה גם הוא נחשב כקפה הפוך, אך לא כך הדבר. קפה הלאטה הוא אספרסו בתוספת חלב (לאטה באיטלקית), אשר לא מוכן בסדר ההפוך אלא שומר על מזיגת האספרסו לפני החלב.
אחד ה'בונוסים' שמציע הקפה ההפוך הוא צורות מיוחדות על שכבת הקצף (בתנאי שהיא צפופה ואחידה מספיק) שמוסיפות לחוויית השתייה. עם זאת, רק אדם מיומן ומקצועי ? הבריסטה ? יוכל להשיג צורות מסוימות ומכוונות בעת הכנת קפה הפוך או משקאות אחרים שכוללים אספרסו וחלב מוקצף ברמה משמעותית.