קפה. המשקה הפופולארי ביותר בעולם. בישראל, תשעה מתוך עשרה אנשים אוהבים לשתות קפה. הבעיה מתחילה כשמסתכלים על סוגי הקפה הרבים: קפוצ'ינו, כפול וקצר, קפה הפוך, גרניטה ועוד רבים אחרים. מה ההבדל בין כל סוגי הקפה האלה?
אם ההרגשה שלכם היא חוסר אונים כשאתם ניצבים מול תפריט בבית קפה או מול מכונה למשקאות חמים, אז הגעתם בדיוק למקום הנכון. למה? כי אנחנו נפזר כאן חלק מהערפל באמצעות הסבר על האספרסו.
קפה אספרסו נפוץ מאוד היום, ותהליך הכנתו פשוט: טוחנים גרגירי קפה לאבקה דקה ומעבירים דרכם קיטור או מים חמים, לרוב בטמפרטורה של 70 מעלות. הקפה שמתקבל הוא קפה חזק וארומטי, אשר מכוסה בשכבת קצף המכונה 'קרמה'.
בלי שנשים לב, בכל תחום של חיינו ישנן אופנות מתחלפות המשפיעות על ההרגלים וההעדפות שלנו. כך גם בתחום הקפה. קפה אספרסו הוא היום השליט הבלתי מעורער של תרבות הקפה בארץ ובעולם, עם או בלי חלב, כאספרסו קצר, ארוך, כפול או בקפוצ'ינו.
כל משקה קפה אחר כמו קפה שחור או נס קפה נתפס מיושן ובלתי אופנתי בעליל. כניסתו המאסיבית של האספרסו לחיינו שינתה גם את הרגלי השתייה הביתיים והפכה את הטעם שלנו לאקסקלוסיבי הרבה יותר, וישמור השם מאותם ימים בהם נס קפה שאינו מגורען היה מאכלס את מדפינו.
מקור האספרסו הוא בצרפת, בשנת 1922. אז בפעם הראשונה הוזרמו מים רותחים בלחץ גבוה על פולי קפה טחונים דרך מסננת. שש עשרה שנים לאחר מכן, המציא איטלקי בשם אקילה גאג'ה את מכונת הקפה הראשונה והחל את מסעו של האספרסו ללב הקונצנזוס העולמי, תחילה בבתי קפה ומסעדות ומאוחר יותר גם במשרדים ובבתים פרטיים.
כל ברמן או מלצר שעובר התלמדות במסעדה או בבית קפה יכול להעיד כי אחד הדברים הראשונים עליהם מקפיד כל בעל מקום הוא החוק הנוגע להגשת קפה אספרסו: להגיש כמה שיותר מהר לשולחן. יותר מהר ממנת אוכל שמחכה על הדלפק, יותר מהר מקפוצ'ינו, כוס מיץ, תה עם נענע או קינוח.
מהירות ההגשה הנשמרת בקפדנות בכל העולם ומהירות ההכנה של האספרסו נתנו לו את שמו, המגיע מהמילה אקספרס, שפירושה, כמובן, מהירות גבוהה. מלבד המהירות, כמו בכל עניין שהפך לאגדה ולשם דבר, ישנה עוד רשימת חוקים בלתי כתובים בנוגע להכנת אספרסו.
החוקים הבלתי כתובים להכנת קפה אספרסו: